piatok 11. februára 2011

DECKÁ

 Deti, je ich tu požehnane, na nich vidieť chudobu v ktorej žijú a tá má rôzne podoby. Oblečenie máju prevažne dvoje, jedno na všedný deň a druhé ,,sviatočne,, ktoré nosia v nedeľu na sv. omšu či na veľký sviatok. Rozdiely sú badať asi také že jeden má oblečenie dotrhané, stroho zošite, jeden zafúľaný až po uši, špinavý, sople ako opraty, svrab a ďalšie iné kombinácie. Tu je badať starostlivosti a vplyv rodičov. Starostlivosť o dieťa po materinskej strave, preberá starší súrodenec, prevažne sestra ktorá sa oň počas dňa stará, nosí ho na chrbte a je s ním väčšinu času pokiaľ sa neosamostatní a nenájde si rovesníkov s ktorými príde až k dobrovoľníkom zo SK. Najskôr nie moc trúfalo pozorujú obďaleč  že čo sme zač, no stačí sa usmiať, prihovoriť sa im ich jazykom a strach je preč. Deti sem prichádzajú z rôznych kmeňov so svojou rečou (Bari,Pari,...) no spoločným je Sudán arabik ktorým tu hovorí väčšina ľudí. Anglicky vedia ,nie moc dobre iba tí starší chlapci mladší vôbec a tak sa popri AJ snažíme učiť  i Sudán arabik.
Niektoré deti si po podaní ruky s nami pozrú na tú svoju či neostala biela, čo mi príde vždy veľmi smiešne. Ak sa dostanú na dosah aby sa vás mohli dotknúť, tak hneď ruky do vlasov, hladia ruky a nohy že čo nám to tam za vlasy rastie. Bo tu nejako ľudia nezarastajú a vlasy (také akoby uzlíky)majú chlapci aj dievčatá krátke. Ak zbadáme dievča či ženu s dlhými vlasmi je to 100% parucha alebo čierna vlna vpletená do krátkych vlasov, tie nosia prevažne na slávnosti a teda do kostolíka. S deťmi sa hráme rôzne hry, futbal, volejbal, pexeso, človeče, dámu, kocky, puzzle... no najskôr sa spolu pomodlíme ruženec. Je to akoby také oratórium, kde ním začíname a pokračujeme hrami až do zotmenia. Tiež sa ich snažíme čo to naučiť,(workschopy) toho času frčí náramok priateľstva a v tom je Jožka macher, najskôr to naučil nás, potom staršie deti.

No je tu badať i rivalita medzi deťmi, niektorý sa spolu nebavia a nechcú sa spoločne hrať len preto že sú z  iného kmeňa. Tak si myslím že v tomto smere tu máme na čom pracovať, na jednote detí, bo dospelých v tomto  ťažko zmeniť.