utorok 15. februára 2011

ŠKOLA

 Areál starej školy do ktorej deti chodili doteraz stojí na našom pozemku hneď vedľa kostolíka. Je to šesť budov postavených z hliny (spôsob výstavby totožný zo stavania domov)kde sa zmestí okolo 600 detí ktoré navštevujú 1-8 ročník. Tieto budovy sú postavané s prostriedkov UNICEFU. Do jednej triedy sa vtlačí aj 60 žiakov, niektoré triedy majú lavice iné nie. Je normálne ak v triede nájdete sedieť starších žiakov ako by v tom ktorom ročníku mali byť. Je to tým že začali neskôr , bo si to s nejakého dôvodu nemohli dovoliť. Do školy tu nosia rovnošaty a musia byť upravený, ostrihaný inak ich pošlú domov. Riaditeľ zvykol ,sem tam pri nástupe a krátkom predslove, pobehať všetkých žiakov a keď sa mu zdalo že mal chalan či dievča dlhšie vlasy vystrihal im na hlavách krížik, aby boli nútení sa ostrihať.

Učitelia sú zamestnanci štátu a väčšina s nich má na budovanie rešpektu vždy po ruke palicu, ktorú používajú často. Jožko učí v škole matematiku, opisoval nám situáciu keď vtrhol do triedy riaditeľ a pátral po nejakej veci, čo zmizla či čo, vtom sa jeden žiak zasmial a to bol dôvod aby celá trieda dostala trest. Chlapci ľahnúť na zem a päť rán palicou, dievčatá päť rán po dlaniach. Vyučovanie by malo začať o 9:00 no to sa vďaka nedochvýlnosti  učiteľov a slovku riaditeľa nestáva často a trvá do 15:00. Viaceré deti máju problémy prísť na začiatok vyučovania včas, jedni to máju do školy ďalej, iní musia predtým stihnúť pracovne povinnosti. Tak sa ich tam, tých čo prídu neskôr nazbiera a príde trest od učiteľa, uder paličkou, pozbierať odpadky, pokosiť mačetou trávu,...Po skončení prázdnin,1.apríla, začnú deti nový školský rok v novej škole, ktorú postavili saleziáni a na ktorej sa finančne podieľa i Sávio a teda i Vy dobrodinci zo Slovenska. J

Dostavaná je základná škola, koncom februára začne výstavba strednej školy a pokračovať bude učňovským strediskom. Nová škola i nove vedenie, ktoré plne preberú saleziáni. Má prísť nový kňaz, ktorý sa bude venovať naplno chodu školy a na nedávny konkurz prišlo viacero nových učiteľov s ktorých budú vybraný šestnásti. Kritéria určujú naši kňazi a medzi ne určite nepatrí palička. Do budúcna by mali prísť učiť do nových tried i sestry FM-áčky.
Tak verím že deti budú chodiť radi do novej školy, bo sú hladný po vedomostiach, uvedomujú si že je to jedine východisko s podmienok v akých žijú.